Varför måste de bygga sin egen båt?!

Kom just hem från en superinspirerande föreläsning. Sju timmar lång och jag var inte okoncentrerad en sekund. Det handlade om Appreciative Inquiry som går ut på att fokusera på de positiva egenskaperna och möjligheterna istället för att bara prata om problem. Vi fick knappt sitta stilla alls utan roterade i klassrummet, hade intervjuer med folk i klassen vi inte pratat så mycket med tidigare och spånade tillsammans i klassen fram hur kursen skulle kunna förbättras. Otroligt lärorikt och motiverande.

Men oavsett om föreläsningarna är intressanta eller inte är jag oftast som mest kreativ under just föreläsningar. Och då handlar det ofta inte om ämnet som läraren pratar om. Det är under föreläsningarna jag gör listor, får uppslag till min roman som kommer ut år 2071 och i vintras skrev jag mina julklappsrim under en föreläsning i sociologi. Så fick jag idag inspiration till en analys. I morse vid frukosten slötittade jag nämligen på 90210 (remaken av Beverly Hills 90210 som gick på 90-talet) på tv och i slutet av avsnittet fick man se en kille (Liam heter han visst, efter lite eftersökningar) dra bort ett skynke i sitt hem och avslöja att han bygger en båt. Jag vet inte om det bara är jag som har tittat för mycket på tv men innehåller inte amerikanska tv-serier lite för många killar som bygger sin egen båt? Jag har sett två andra serier där detta återkommer och efter lite smsande fick jag reda på ännu en. Alltså, följande serie visar en kille/man som arbetar hårt på att bygga sin egen båt:

  1. 90210: Liam Court
  2. Gilmore Girls: Luke Danes
  3. Dawson's creek: Pacey Witter
  4. Navy CIS: Jethro Gibbs
Alltså till frågan: Vad är poängen med att bygga sin egen båt?! Jag har aldrig täffat någon i verkliga livet som bygger sin egen båt. Fast när man tänker efter så har jag heller aldrig träffat någon som har varit gift åtta gånger eller blivit gravid med sin dotters man två gånger heller, så där ligger såporna också före. Men dessa serier måste ändå ha ett syfte med att karaktären i fråga bygger en båt. Där börjar min analys (om ni väntar på att jag ska byta ämne till något intressant kan ni sluta läsa nu, för jag kommer älta det här ett tag). För att få svar på frågan måste jag jämföra de fyra karaktärerna:

  1. Liam. Känner inte honom riktigt men han beskrivs som en mystisk badboy.
  2. Luke är en grinig men godhjärtad man med många hemligheter.
  3. Pacey är en skämtare som får dåliga betyg och har ett hemligt förhållande med sin lärare vid sexton års ålder.
  4. Gibbs är sträng och bär på en massa hemligheter.
Börjar ni se ett mönster så är det bara för att jag gjorde ett mönster. Men man kan tydligt se att alla fyra karaktärerna har en hård, tuff yta men undan för undan visar de en massa mjuka sidor också. Och att bygga en båt är då ett sätt att visa det. Någon som kan bygga något själv är stark och klarar sig bra på egen hand. Men troligtvis är det tänkt att båten även ska användas i framtiden. En människa med en liten båt (det handlar oftast inte om atlantångare här) är en filosof och äventyrare, en som vill se sig om och inte har några problem med att åka omkring på vattnet med bara sin tankar som sällskap. Sen kan vi också se vad konsekvensen av båtbyggandet blir: Luke tar med sin dotter på en tur på havet och Pacey åker runt i båten hela sommaren med sin stora kärlek. Båten blir alltså ett sätt att umgås med den de älskar. Under den hårda båtbyggarytan fanns en kärleksfull sida.

Karaktärerna är som sagt något mystiska till sättet, och i åtminstone tre av fallen är det också en ganska stor grej när de avslöjar att de bygger en båt. Det är tydligen något man håller hemligt för alla tills rätt tillfälle kommer. Och även när vi fått veta att han bygger en båt hålls mystiken vid liv genom alla frågor som uppstår: Varför bygger han en båt? Tänker han sticka iväg någonstans? Om han lägger ner så mycket tid på den där båten måste det väl finnas en viktig anledning?

En analys går att vrida åt vilket håll man vill men det här är min analys och om ni har andra åsikter får ni säga dem och tills dess är mina ord allas lag.

/ELIN

Kommentarer
Postat av: Johanna (aka svägerskan)

Elin, du är rolig!

2011-10-24 @ 20:43:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0