Saker man absolut inte har tid med men som man gärna skrattar hysteriskt åt under en hemtenta

Från Wikipedia: Laughing is a reaction to certain stimuli, fundamentally stress, which serves as an emotional balancing mechanism. Traditionally, it's considered a visual expression of happiness, or an inward feeling of joy. It may ensue from hearing a joke, being tickled, or other stimuli. It is in most cases a very pleasant sensation. Det låter skoj...

Sociologisk teori av George Ritzer, Kapitel 14: Integrering av Mikro-Makro och Aktör-Struktur. Rubriken på sida 424: "Att snyta sig".

Den mycket propre programansvarige på mitt program skickade ut ett mail till alla på programmet och skrev under med "Peace, love and polkagrisglass".

I min hemtenta ägnar jag ett stycke åt att totalt utesluta möjligheten att det finns en fri vilja, att det finns något mer hos en människa än det hon socialiserats in i. Jag känner mig så positiv när jag spiller galla över hela samhället...

Två skojiga uttryck:

Marsch Pannkaka!

"Tanken har slagit mig"

Sen åt jag hemtentapizza och bet sönder min tunga så att det började blöda, så det hysteriska skrattet har klingat av kan man säga...

/ELIN

Sommar, sommar, sommar...

Det tog mig tjugo år att inse att det finns saker som är så otroligt mycket viktigare än att plugga. Än att få A på tentan. Nu vill jag bara ha sommar och åka till Stockholm och Uppsala och Ockelbo och jobba och åka PÅ SCOUTLÄGER. Klarar jag av den här skiten (även kallad hemtenta) så är jag nöjd. Jag vill till den där andra världen nu. Den där jag hör hemma.


Jag på Ska'ut Grön för fyra år sen, efter att vårt vindskydd förvandlats till en swimming pool och vi fick utrymma. Lägg särskilt märke till grönskjortan (som inte är legitim i organisationen längre), sluta nian-byxorna (som borde slängas), den bruna koftan (som jag har under skjortan för att det är isande kallt) och den vita grejen (som är med i bilden av okänd anledning). Foto: Tua (sorry för stölden).

/ELIN

Veckans lista

Jag skrev för någon vecka sen att jag inte ber om ursäkt. Det ber jag om ursäkt för. För ungefär en månad sen skrev jag nämligen att jag skulle publicera en lista i veckan, och det skulle jag aldrig ha gjort. Jag är den mest inkonsekventa människan i världshistorien och jag ber om ursäkt för att jag ger löften som jag sen inte håller. Men jag kan lova att ni åtminstone får en lista (tack och lov säger ni, hur skulle ni annars klara er?) och den kommer här:

Lista nummer 1: Mina favoritfilmer
(utan inbördes ordning):

1. Notting Hill. En film jag sett säkert femtio gånger sen jag var åtta år. Vissa filmer, varav flera återfinns i den här listan, drabbar mig så att jag kan se dem hur många gånger som helst, oavsett när jag såg dem senast.
2. Juno.
Juno är min stil på något sätt. Den är inte överväldigande mäktig eller extravagant, den är bara rolig, sorglig och jordnära.
3. Titanic. Say no more.
4. Sagan om konungens återkomst. Den här filmen utgör min enda stora bioupplevelse. Jag såg den på bio i Ockelbo och blev alldeles hänförd. Under hela sista timmen satt jag med handen stilla i popcornpåsen utan att kunna slita ögonen från filmen.
5. Ronja Rövardotter. Den bästa filmatiseringen av någon av Astrid Lindgrens böcker. Mäktigt, sorgligt, fint, allt.
6. Fucking Åmål. Enligt mig den bästa svenska film som någonsin gjorts.
7. Mamma Mia. Folk må tycka att den är fånig och jag skulle gärna vilja slå ihjäl Pierce Brosnan och några andra skådespelare jag inte tål, men den har ett stort känsloregister och jag mår väldigt bra av att se den. Vad mer kan man begära? Jag såg den svenska musikalen på Cirkus i Stockholm och blev som förtrollad, och köpte sen det svenska soundtracket som jag fortfarande kan utantill. Sen gick jag på filmen på bio och började gilla den också. Resultatet är att jag kan (och ofta blandar ihop) tre olika versioner av låtarna: Originaltexten (som ABBA sjöng på den gamla goda tiden), musikaltexten (något korrigerad) och den svenska texten (översatt till svenska). Alltid något att skryta med.
8. Into The Wild. Den här filmen såg jag med några vänner i Falun (med surroundljud vill jag tillägga, det gjorde sitt till), och det var riktigt mäktigt. Jag fick en sån frihetskänsla av att se de höga bergen och de vidsträckta landskapen. Jag rekommenderar den väldigt starkt.
9. The Matrix. När jag var tretton år och var på ett läger hade de Matrix-maraton sista kvällen. Jag älskade den första filmen, sov under den andra och fattade inte ett dyft av den tredje. Några år senare gick de två sista filmerna på någon kanal vi inte hade men som de körde på prov för att man skulle vara sugen på att skaffa kanalen. Problemet var bara att de efterhand tog bort ljudet för att man skulle bli så irriterad att man skaffade kanalen omedelbart. Det var under den perioden jag spelade in Matrix Reloaded och Matrix Revolutions. Utan ljud. Under den tredje filmen var det inte heller någon text. Det kan jag varmt rekommendera: att se en krånglig science fiction-film utan ljud och utan att veta vad de säger. Nu har jag dem i alla fall på dvd, inte för att jag förstår så mycket mer för det...
10. Livet är underbart. Det är helt sjukt hur en film kan få en att må. Jag skrattar, gråter, skriker förtvivlat och mår bra när jag ser pappan som använder humor och lek för att hans son inte ska förstå vad koncentrationslägret de hamnat i går ut på. Helt fantastisk film. Det faktum att jag själv besökt ett koncentrationsläger förstärker bara alla känslor.

Om ni har något att tillägga eller en egen lista att visa upp är ni varmt välkomna att skriva en kommentar. Nu ska jag återgå till mitt skolarbete som jag flytt från ända sen jag insåg att det var panikbråttom att klara av det.

/ELIN


En sammanfattning av helgens bestyr

Jag har haft den bästa helgen på länge. Det återkommande mönstret har varit något i stil med: Vänta... vänta... vänta... Ligg på som attan och knäpp kort på allt du ser! Och sen samma sak om och om igen. Jag var hemma i Ockelbo under Victoria och Daniels första officiella besök. Tänk dig orten där du växte upp. Där du gick i skolan, där du hängde på helgerna, där du lekte kurragömma. Och så en dag när du kliver av tåget så står några tusen personer där och stirrar på dig. Sen sjunger de sånger för dig och följer varje steg du tar under tre dagar. Dessutom visar de dig runt i den ort där du växte upp, du får se lokala företag du aldrig har fattat vad de håller på med och de halvöde byarna du aldrig orkat åka till. Ständigt med ett tiotal journalister och hundra amatörfotografer bakom polisavspärrningar. Det är en intressant värld vi lever i.

Men, jag var ju faktiskt en av dem som hängde bakom avspärrningar och försökte få den perfekta bilden. Först på Åbyggeby Landsbygdscenter i fredags och sen på Wij Trädgårdar i lördags. På landsbygdscentret (som förresten är min gamla gympasal och matsal och som byggdes när jag gick på lågstadiet efter tjugo år av demonstrationer) fick vi först vänta i fyrtio minuter på att de skulle anlända. Sen när de kom hälsade de på lite folk innan de gick in, och sen fick vi vänta i trekvart på att de skulle komma ut igen. Det var skoj. Jag hann åtminstone ta en massa kort, en del ganska fina, bland annat på Johan T Lindvall med flottigt hår och enorma solglasögon, och en massa säponissar som försökte stå i skuggan med sina svarta kostymer.


Till höger: En kant på min kära mellanstadieskola.


Journalister framför herrarnas omklädningsrum

På Wij Trädgårdar var det faktiskt lite mer action. Victoria och Daniel skulle bland annat plantera ett träd, vilket de gjorde ordentligt med många spadtag, inget knussel här inte! Sen gick de till ett hus med titeln "Jädraöl" (tillåtelse att skratta) som är öl som de har börjat brygga i Jädraås (tillåtelse att skratta igen, men det är faktiskt en by). Även om det var kul att leka paparazzi och flockdjur som sprang efter en herde så var ändå det roligaste att hänga med mamma och pappa och träffa en massa Ockelbobor och bara gå runt och mysa i solen.


En av dem som hade förtur till tårtbuffén...

Ojoj, jag har ju inte pratat om tårtan än! Det krävs en rejäl beskrivning av upplevelsen av tårtbuffén. Den bestod av: Vänta... vänta... vänta... Rusa fram och se till att få de tre största bitarna! Precis som vid bröllopet i somras var det Tårtbuffe i Tallallén, och alla (som betalat hundra kronor) fick tre bitar var. Det är komiskt ett titta på flera hundra personer som alla ser lite lätt illamående ut.

På kvällen efter kalaset tog jag, mamma och pappa en tur i Ockelbo Kommun. Den började på skogsvägar upp till Lingbo, andra skogsvägar mot Åmot och till slut en tur till Jädraås. Det mest intressanta var att titta på Jädraås som jag pinsamt nog nästan aldrig har varit i. När jag har föreställt mig Jädraås har det varit en skog med en liten röd stuga i. Men det visade sig vara en verklig plats. Fascinerande. På vägen hem svängde vi förbi min döda gammelfarbrors hus och plockade lite hemodlad sparris. Kan man tänka sig något mer ekologiskt alternativ på matbordet?

Igår skulle jag åka hem igen. Det tog bara sex och en halv timme, eftersom ett tåg krockade med en traktor vilket stoppade upp all trafik i några timmar. Tåget som krockade var för övrigt det som jag just hade klivit av. Men hem kom jag och nu ser jag fram emot ersättningen jag ska kräva av sj för en försening de inte kunde rå för. En intressant värld vi lever i...

/ELIN

Ursäktar mig inte

Ungefär hälften av alla blogginlägg jag har läst handlar om hur bloggaren ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen. Visst, bloggaren ifråga har säkert jättedåligt samvete för detta uteblivna skrivande, men det är ju ändå inte för att läsa den ursäkten som man har öppnat bloggen. Därför kommer ni inte att få höra något sånt från mig. Jag har helt enkelt haft annat att göra så jag har inte skrivit på ett tag. Det första är att jag för första gången på minst ett år fått lite struktur på mitt pluggande och läst fyra dagar i rad. Lite ironiskt med tanke på att det jag läser om är struktureringsteori...

Det andra jag har gjort under denna otroligt stressiga tid är att jag har tittat på tv-serier (surprise, surprise). Just nu växlar jag mellan Felicity och Big Bang Theory. Antagligen för att de två serierna är ungefär så långt ifrån varann man kan komma genre-mässigt. Felicity är en ganska humorbefriad dramaserie där alla strular till det hela tiden. Big Bang Theory är komedi som handlar om fyra vetenskapsmän och en servitris som sitter i en lägenhet och äter kinamat.

Det tredje jag har åstadkommit (delvis tack vare min käre bror som gett mig tre prenumerationer på spotify premium) är att jag har lyssnat på musik. Dels den gamla vanliga musiken som jag lyssnat på i flera år: Winnerbäck, Säkert etc. men så har jag även fattat tycke för Johnossi och Veronica Maggios nya skiva Satan i gatan. Varför just detta skulle vara intressant för er att läsa om vet jag inte men jag känner att jag är skyldig er det.

I helgen ska jag åka hem till Ockelbo och äta tårtbuffé och stirra på Victoria och Daniel som är på officiellt besök. Det kan bli lajbans! Kanske.


Jag i tröja som jag fick av mormors kompis för några veckor sen. Titta särskilt på de två olika hårfärgerna: mörkbrunt i luggen och ljusbrunt på sidorna. Det är det nya!

/ELIN

En uppdatering

Det är ganska mycket som händer i mitt liv just nu. För det första har jag flyttat hem till Östersund igen. Det känns bra såtillvida att jag kan vara min egen igen och mormor slipper ligga vaken om nätterna och fundera på vad jag ska ha till matsäck på dagen. Men samtidigt kan det kännas lite ensamt, särskilt att inte kunna spela yatzy och tracka svts fascination för hundar (som är STOR förresten). Mina dagar som praktikant är över och därmed tar Sociologi B - Sociologisk teori sin början. Jag är faktiskt ganska taggad på att börja läsa långa tråkiga böcker igen. Kan bero på att jag inte har öppnat böckerna än.

Idag har jag också för första gången rakat huvudet. Japp ni hörde rätt, allt försvann.

Haha, nu lurade jag er (kanske). Ni som blev lurade, tänkte ni "Oj, hjälp", vid nyheten eller "Wow vad coolt, det skulle Elin passa i?"? Ni som tänkte det sistnämnda får gärna lämna en kommentar. Om ni är tillräckligt många så kanske jag överväger det för framtiden.

Nej, faktum är att jag blev klippt förra helgen, och bak i nacken blev det strån kvar, så jag tog en rakhyvel och mejade ner dem en smula. Det blev inget blodbad alls, så det måste vara mycket lättare att raka huvudet än jag trodde.

För det tredje håller jag på och tittar på Felicity, en amerikansk ungdomsserie som jag såg för flera år sen. Det är intressant, för det är en college-serie så huvudpersonerna är i lite samma sits som jag är i. Fast de har kanske något mer händelserika liv. Under det senaste året har jag varken blivit spelmissbrukare, friad till av en bög eller ens haft en affär med min lärare.  Det finns uppenbarligen mycket av universitetslivet jag har missat.

Nu behöver jag mig en rejäl tallrik fil om jag ska överleva kvällen (filmissbrukare är jag dock, om det räknas).

OJOJOJOJ nu glömde jag nästan den viktigaste händelsen på hela dagen! Jag har haft dåligt samvete för att jag ätit ost fastän det innehåller löpe, som är mald kalvmage. Men idag var jag på Konsum och lusläste en massa förpackningar, och därefter googlade jag på det hela. Nu vet jag vad jag ska leta efter i affären. Ystenzym, Vegetabilisk löpe eller Mikrobiell löpe är vegetariska så detta ska jag hålla utkik efter. Om inte annat kan jag ju i alla fall skära ner på den malda kalvmagen och de krossade lössen i min kostcirkel...

/ELIN


RSS 2.0