En stund i Elins huvud

Nu har jag fått sån där information igen som bara chockar mig och bara intresserar mig och därför måste jag dela med mig av den till DIG! Grattis.

Jag vet bara inte vart jag ska börja. Jo, jag satt och skrev på min pm och kom av helt naturliga anledningar in på att sitta och titta på imdb.com. Där satt jag och bläddrade igenom skådisarna i Rederiet och fick plötsligt upp namnet Therese Akraka. Först trodde jag att hon spelade den lilla ungen som Micki tar hand om men sen kom jag på att det måste ju vara hennes mamma. Det var alltså Bella, Mickis syster, som dör så att Micki får ta hand om hennes dotter (som jag inte minns vad hon heter skamligt nog). Men det som intresserade mig med henne var efternamnet. För en annan som heter Akraka är ju före detta friidrottaren Maria Akraka, och mycket riktigt visade det sig att de är systrar. Men inte nog med det: Gympaläraren i Eva & Adam som jag trott var Maria Akraka (vilket var väldigt konstigt eftersom hon var friidrottare och inte skådis) är i själva verket hennes syster, Therese Akraka!

Det var den insikt jag fick när jag satt och skrev om kvalitativa forskningsmetoder. I bland är det intressant att leva i Elins huvud. Nu tror ni kanske att jag sitter och tittar på Rederiet varje dag och att jag därför har det där färskt i minnet. Men jag har inte sett det där sen det gick på tv för tio år sen och det är bara så att jag har gott minne. Jag minns alla intriger i de såpor jag har tittat på. Jag minns hur Beatrice son Peter kom tillbaka och tog över hela Dahléns-rederiet innan det avslöjades att han inte var Peter(!) utan en bedragare. Den riktiga Peter var narkoman och såg ut som en slusk (ursäkta de dömande orden men detta var nioåringens bedömning). Men det gick bra för honom också, han gifte sig med Anja, Alexandras dotter och de fick tio barn (källa: det sista och 318 avsnittet av Rederiet där vi fick reda på vad som hände tio år senare).

I Skilda världar minns jag hur Micke Toivonen hade en tjej som hette Anna och som hade en jättestrikt polsk mamma. Ja, mycket mer var det inte av den plotten. Sen minns jag ju Mickes andra tjejer också: Sofie, Frida, Louise, Nora. Ja det var tider det. Intressant förresten att han hade nästan exakt samma tjejer som Daniel.

Om vi ska ta en annan serie då så har vi ju Sunset Beach också. Den tittade jag på konstant under en tid på mellanstadiet. Det var Ben och hans onde tvillingbror Derek, det var badvakterna och deras magrutor (inte för att jag någonsin brytt mig om magrutor men jag minns dem i alla fall), det var folk som låtsades att de var döda fast de levde, folk som låtsades att de levde fast de var döda (ja, det förekom säkert också). Men en sak minns jag väldigt väl och det kanske kan räknas som min första skräckfilms-upplevelse. Det var när några av karaktärerna åkte ut på en ö och bodde där, och så härjade en man med scream-mask (det visade sig förstås senare att det var Bens onde tvillingbror Derek som var mördaren) och han högg en kille som hette Mark i magen med en stor spade. Jag upplevde det som oerhört läskigt och elva år senare minns jag det fortfarande.

Jag måste bara köra Glamour också, även om den är mer nutida. Jag kan knappt fatta att jag inte skrivit något om Glamour i bloggen än. Om det är något som är en såpa så är det Glamour. Eller soppa kanske man skulle säga. Det enda de gör i den serien är att springa mellan varandras hus och diskutera det som hänt. Dessemellan hinner de med att ligga med varenda (OBS av det motsatta könet såklart) kotte som man inte råkar vara direkt släkt med. En kvinna har haft ihop det med en gubbe, hans bror, hans pappa, två av sin dotters killar och sin andra dotters kille. En gång (nördvarning!) gjorde jag ett släktträd över förhållandena i Glamour. Det var ganska äckligt faktiskt. Värre inavel får man leta efter.

'
Min favoritgrej är ändå när två personer som hela sina liv trott att det var biologiska syskon fick reda på att de inte var det, och då kom de på att de skulle ligga med varandra! Efter att ha levt som syskon i kanske tjugofem år... Bra idé där.

Ja, det var vad jag hade att säga om kvalitativa forskningsmetoder idag.

Det sjuka är att det är ju sånt här jag funderar på om dagarna...

/ELIN



Kommentarer
Postat av: Marre

Sunset Beach ja... Jag tyckte också att episoden på ön var läskig. Men det mest spännande kanske ändå var när ena halvan av karaktärerna var med om jordbävningar på hemmaplan och den andra befann sig på ett sjunkande (upp-och-nervänt!) skepp ute till havs. Eller julspecialen när några ädelstenar (smaragder?) var under förbannelse och gjorde Cathlyn blind, bland annat.. Huhuhu.

2011-01-18 @ 16:54:08
Postat av: Elin

Ja! Jag minns också det där. Jag hade inte föreställt mig dig som en Sunset Beachare...

2011-01-18 @ 17:18:11
URL: http://efteralladar.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Haha du är för rolig du Elin! Själv har jag inte sett någon av såporna förutom Skilda Världar innan mamma förbjöd mig att titta på det!

2011-01-18 @ 19:45:55
URL: http://ceciliastankar.blogg.se/
Postat av: Marre

Jag var galen i serien! :)

2011-01-18 @ 20:19:34
Postat av: Anonym

Du vet väl att mamma Akraka bor i Åmot!?

2011-01-19 @ 08:22:34
Postat av: Elin

Anonym: Nej det visste jag verkligen inte! Det här blir bara läskigare och läskigare...



Cecilia: Din mamma är klok hon. I mitt fall var mamma snarare en uppmuntrande faktor

2011-01-19 @ 08:36:35
URL: http://efteralladar.blogg.se/
Postat av: Maria A

Visst är det härligt med att ha minne som ett flugpapper. Allt fastnar vare sig man vill det eller inte utom möjligtvis flugan det var avsett för. Jag brukar roa mig med tanken att det är allt detta onödiga vetande som jag ska roa ålderdomshemspersonalen med en dag i framtiden, så det gäller att lägga mycket skoj på lager.

2011-01-20 @ 08:40:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0