Något att tänka på i affären...
Publicerad 20 september 2011 - 13:21 Uppdaterad 20 september 2011 - 14:10 |
Redan 2001 uppmärksammades situationen om barnarbete och människohandel på vissa kakaoodlingar i Västafrika.
I Sverige reagerade chockladföretagen på rapporterna och branchföreningen Chokofa jobbar sedan flera år för att förbättra arbetsförhållandena på kakaoodlingarna, framför allt i Västafrika.
Förbättra
70 procent av världens kakaoproduktion kommer just från Västafrika och 90 procent av kakaon odlas på små familjejordbruk.
Bara i Elfenbenskusten är över 600.000 familjer beroende av kakaon för sin försörjning.
-Det pågår ett arbete för att förbättra insyn och kontroll, bland annat försök att bygga upp ett certifieringssystem, men det är ett mödosamt arbete som tar tid, säger Chokofas VD Håkan Björklund.
Istället för att vara i skolan förväntas barnen ibland arbeta på familjejordbruket.
Förbättra
Flera medier och människorättsorganisationer har pekat på problemet med människohandel och barnarbete under vad som beskrivs som slavliknande förhållanden på vissa kakaoodlingar.
-Detta är något som en samlad chokladindustri bestämt tar avstånd ifrån.
Håkan Björklund menar att att det stora problemet i Västafrika inte är tvångsarbete utan problemet är att istället att barn som arbetar i familjens egna jordbruk riskerar skador på grunda av tunga lyft och felaktig hantering av bekämpningsmedel och skördeutrustning.
Olyckorna bottnar ofta i bristande kunskaper och avsaknad av rätt utrustning. Och fattigdom.
-Vi måste arbeta ännu hårdare för att komma till rätta med dessa missförhållande, säger Håkan Björklund, och chokladföretagen verksamma i Sverige har gått samman i ett projekt för att förbättra arbetsförhållandena och öka medvetenheten kring hälso- och säkerhetsfrågor vid kakaoodlingar i Västafrika.
Rikard Palm[email protected]"
/ELIN