På söderfronten nästintill intet nytt

På små orter är det inte alltid som det händer så mycket, vilket skapar problem för de journalister som har som heltidsjobb att skriva om det som faktiskt händer. I min uppväxtkommun Ockelbo har tidningen Arbetarbladet löst detta genom att inte skriva så mycket om Ockelbo. Vanligtvis nämns det bara om Wij trädgårdar slarvat bort mer av kommunens pengar eller om man lyckats skaffa en ny älg med kungligt namn.
 
I Norrköpings Tidningar har man en helt annan approach. Jag anar att det finns en eller flera journalister som inte skulle ha något jobb om den/de inte skrev något om Söderköping. Därför satsar man på att rapportera allt - och ingenting. Jag presenterar därmed:
 
Elins fem-i-topp över tidningsrubriker om saker som "hänt" i Söderköping:
 
1. Man snattade falukorv under jackan
 
Hela artikeln lyder: "När han sedan gick igenom kassan hade han varken kundkorg eller några varor, som han betalade för. Däremot såg vittnet att jackan buktade ut i ryggen (!!! vem snattar genom att gömma saker på ryggen? förf. anm.). Mannen stoppades och erkände att han plockat på sig bland annat falukorv, kalvfilé, kattmat, grädde och en räksmörgås." Dock förtäljer inte artikeln vad det var för mysko mat han skulle laga?!
 
2. Klotter på vägskylt
 
Någon har sprejat ner skylten med vit färg, någon gång mellan den 18 februari och 4 mars. Det tog alltså två veckor innan någon ens såg att skylten var annorlunda.
 
3. Tankade utan att betala
 
Med tanke på hur många artiklar på NT som har den här rubriken verkar de snarast inspirera Söderköpings storbovar till att också testa springnota. Rapporteringen kan väl knappast syfta till att vi Sörpingsbor ska kunna skriva in tips till polisen. Eller för all del, ser du till någon som har 14 liter obetald Shell-bensin i tanken, värd 191 kronor, så kan du kontakta polisen. Har du tur känns det på lukten att det är bensin från Shell.
 
4. Polisanmälan om bortflugen tamduva
 
Om du ser en duva du inte sett förut: kasta dig över den för att titta på foten. Där finns nämligen en ringmärkning med ett engelskt telefonnummer som inte gäller längre.
 
5. Man fick bluffaktura från Tallinn

Märk väl: mannen lurades inte att betala fakturan, han är inte fattigare än innan och det är såvitt vi vet inte del av någon stor härva. Rubriken hade lika gärna kunnat vara "Man fick upp ett pop up-fönster som sa att han kunde vinna 1 miljon om han klickade på länken. Mannen vann inte".
 
Hoppas nu att inte mina föräldrar läser det här och blir oroliga för att jag hamnat i en sån ligist-håla.
 
/ELIN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0